A participat la zeci de competiţii în ţară, dar şi în străinătate şi ori de câte ori a fost nevoie a intervenit cu câinii de salvare la dezastre. De exemplu, la inundaţiile care au lovit România, unde câinii săi au reușit mereu să dea de urma victimelor. Este povestea palpitantă a lui Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Național de Educare Canină din Craiova, pe care CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, v-o spune în exclusivitate. (VEZI ȘI: POVESTEA LUI ”TARZAN” DE LA VÂLCEA: ”TOATĂ DRAGOSTEA O OFER ANIMALELOR! ELE SUNT FAMILIA MEA…”)
Despre câinii de salvare a început să se vorbească mai mult începând cu anii ’80, când s-a pus accent pe formarea câinilor în diferite specialităţi şi subspecialităţi. În perioada 1984 –1986, la cererea MApN – Apărarea Civilă şi Salvamont România, s-a început, într-un cadru organizat şi recunoscut de stat, formarea la Craiova a primelor echipe civile din România, cu câini de catastrofe şi câini pentru avalanşă.
„În martie 1984, la Craiova, se recunoaşte oficial în România, prima formaţiune ALA (Apărare Locală Antiaeriană – n.r.) canină de salvare, formată din patru ciobăneşti germani cu patru conductori, toţi din Craiova. Din cauza fenomenelor şi a calamităţilor naturale care s-au accentuat foarte mult pe toate meridianele lumii, în anii ’90 s-a pus problema chinotehnică de a se realiza o specialitate canină care să vină nu în sprijinul unei singure persoane, ci al societăţii civile. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA POMPIERULUI-EROU CARE SCOATE OAMENII DIN GHEARELE MORȚII)
În anul 1994, Centrul de la Craiova a implementat în România bazele specializării «CÂINE DE SALVARE» (câine care să caute şi să salveze orice supravieţuitor de sub dărâmături, de pe orice teren accidentat şi inundaţii, din avalanşe şi din apă) după regulamentele internaţionale de lucru pentru câinii de căutare-salvare ale IRO și FCI (Organizația Internațională a Câinilor de Salvare, respectiv Federația Chinologică Internațională, n.r.), şi normele internaţionale de emergenţă. Este o asociație non-profit, non-guvernamentală, în interesul serviciului comunitar, respectând regulamentele AChR – Asociației Chinologice Române – membră a Federaţiei Chinologice Internaţionale, precum şi regulamentele IRO”, spune Liviu Ionescu pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Până în prezent, acesta împreună cu membrii organizaţiei au fost invitaţi în peste 60 de exerciţii şi demonstraţii de căutare – salvare naţionale şi internaţionale. (NU RATA: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)
„În competiţiile chinologice am devenit Campioni Naţionali IPO-R și IPO-RM, în perioada 2005 – 2007, 2009 – 2016, Campion Naţional ACHR la IPO-R, în anii 2011 – 2015, câştigători ai Cupei Mont-Delt-Mar: 2004-2006, 2010 – 2015. Am participat activ în multiple cazuri reale de căutare-salvare a unor turişti din munţii Parâng şi Bucegi, precum şi la căutarea unor persoane dispărute din judeţele Hunedoara, Dolj, Tulcea, Constanţa, Gorj.
Cutremurele din Turcia și Iran, situațiile de urgență din Croația, acțiunile umanitare și de căutare-salvare din Turcia și Grecia sunt doar câteva din misiunile internaționale la care Centrul din Craiova a participat”, mai spune Liviu Ionescu. (VEZI ȘI: INCREDIBILA POVESTE A FEMEII CU 400 DE CÂINI)
De asemenea, craioveanul a realizat patru proiecte educaţionale cu şi pentru copii preşcolari şi şcolari, dar şi pentru copii cu dizabilităţi, atât cu fundaţii de profil, cât şi cu şcolile şi grădiniţele din judetul Dolj.